Kuris gyvūnas žinomas kaip Zebra žirafa?

Kuris gyvūnas yra Zebra žirafa?

Taip pat žinomas kaip zebra žirafa, okapi yra kiaušialąsčių žinduolis, kuris yra endeminis Afrikoje, ypač nedideliame diapazone Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR). „Okapi“ turi zebras panašų kūną, kurio dydis yra apie 4, 9 pėdų peties aukštyje ir 8, 2 pėdos ilgio. Rūšys gali sverti nuo 440 iki 770 svarų, priklausomai nuo lyties. Zebra žirafa gali būti atpažįstama pagal keletą unikalių bruožų, įskaitant ilgesnį nei vidutinį kaklą, taip pat baltomis juostelėmis padengtas kojas, kurios išsiskiria nuo tamsios, rausvos rudos spalvos kailio. Labai tikėtina, kad „okapi“ ilgoji kaklelis ir juostelės yra jos žirafos slapyvardžio šaltinis. Be to, „okapi“ turi baltos spalvos veidą su rausvai rudais plaukais ant galvos. Kaip ir žirafa, okapi rūšys priklauso Giraffidae šeimai. Tai gana vienišas gyvūnas, kuris tik linkęs bendrauti veisimo sezono metu. Okapi yra aktyvus dienos metu, suvartoja vegetarišką mitybą ir yra vienintelė miško kiaušinėlių rūšis, kuri priklauso nuo pomiškio daugumai savo mitybos poreikių.

Kur gyvena Zebra žirafa?

Okapi yra endeminė Kongo Demokratinei Respublikai ir gyvena atogrąžų atogrąžų miškuose, kurių aukštis nuo 1600 iki 4900 pėdų virš jūros lygio. Paprastai okapi vengia vietovių, kuriose yra per daug vandens, pavyzdžiui, pelkių miškai. Lietaus sezono metu okapas nuvažiuoja į aukštesnius pagrindus, kad rastų augmeniją, kuri nėra šlapesnėse vietovėse. Kongo Demokratinėje Respublikoje okapi galima rasti abiejose Kongo upės pusėse, taip pat netoli Tele ežero ir šiaurėje esančio Ituri miško. Vienu metu rūšys taip pat gyveno kai kuriuose Ugandos regionuose, nors šalies okapi gyventojų skaičius jau išnyko. Mokslininkai teigia, kad vienas okapi gali gyventi srityje, kurioje matuojama maždaug trys ketvirtadaliai kvadratinių mylių.

Grėsmės, su kuriomis susiduria Zebra žirafa

Šiandien Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) Raudonąjį sąrašą „okapi“ klasifikuoja kaip nykstančias rūšis, nes nuo 1995 m. Jos gyventojų skaičius nuolat mažėjo. 2008 m. „Okapi“ buvo klasifikuojama kaip „beveik grėsmė“, tačiau jos statusas buvo 2013 m. pasikeitė į „nykstančią“. Didžiausia grėsmė, su kuria susiduria šios rūšys, yra buveinių praradimas, kuris yra žmogaus vystymosi, kasybos ir medienos ruošos veiklos, pažeidžiančios „okapi“ gimtoji sritis, rezultatas. Kad būtų išvengta šios veiklos, daugelis okapi populiacijų yra linkusios sutelkti dėmesį į saugomas teritorijas ir rezervus, tačiau net ir šiems regionams kyla grėsmė karinių grupių žmonių veiklai. Ginkluotieji asmenys perima rezervus, kad būtų išvengta valdžios institucijų aptikimo, ir dažnai praktikuoja neteisėtą gyvūnų šalinimą ir gamtos išteklių gavybą. Be to, priversti okapis iš rezervinių teritorijų, karinės grupės pažeidžia išsaugojimo ir mokslinių tyrimų pastangas, kuriomis siekiama apsaugoti rūšis. „Okapi“ taip pat vertinama kaip „bushmeat“ ir jos unikalus kailis.