Kokie gyvūnai gyvena Andų kalnuose?

Andų kalnai Pietų Amerikoje eina per septynias žemynines šalis į šiaurę nuo pietų kryptimi nuo Venesuelos iki Čilės. Tai yra ilgiausias pasaulyje kontinentinis kalnų diapazonas. Andai suteikia unikalią ekosistemą su turtinga rūšių įvairove. Apytiksliai apie du trečdaliai Andų rūšių yra regioniniai. Iš 600 regione gyvenančių žinduolių rūšių 13% yra endeminiai. 45% iš čia gyvenančių 600 roplių rūšių taip pat yra endeminiai. Kalnai taip pat yra apie 1700 paukščių rūšių ir 400 žuvų rūšių, iš kurių beveik trečdalis yra endeminiai. Čia mes įtraukiame kai kuriuos svarbiausius Andų žinduolius.

11. Guanaco

Patagonijos guanacų grupė.

Ganakas yra vienas iš labiausiai paplitusių Andų regione gyvenančių gyvūnų. Ši kupranugario rūšis (Lama guanicoe) yra apie 1, 0–1, 2 m aukščio. Guanacos gyvena telyčių bandose su savo palikuonimis, vadovaujama vyraujančiu vyru. Vyras saugo grupę nuo įsibrovėlių ir grėsmių. Šių gyvūnų kaklo stora oda apsaugo juos nuo plėšrūnų atakų. Šių gyvūnų gyvavimo trukmė svyruoja nuo 20 iki 25 metų. Ganacos medžioklė yra leidžiama kai kuriose jų ribose. „Guanaco“ pluoštas ir vilna yra puikios kokybės.

10. Šinšilos

Šinšilė Andų kalnuose.

Šinšilos yra Pietų Amerikos Amerikos Andų regiono vietiniai graužikai, žinomi kaip kailiai, kurie yra antras tankiausias kailis tarp visų žemės žinduolių. Šie graužikai turi krepsiškumo pobūdį ir gali gyventi iki 14 000 pėdų aukštyje. Nors kai šinšilų gyventojai buvo plačiai paplitę, šiandien tik Čilė turi didelį šių gyvūnų skaičių. Kailių perpildymas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios kenčia laukiniai šinšilos gyventojai. IUCN klasifikuoja chinšilų rūšis (ilgaplaukį šinšilą ir trumpąją šinšilą) kaip pavojingą.

9. Alpaka

Alpakai Andų kalnuose.

Vicugna pacos, dažniau žinomas kaip alpaka, yra naminių kupranugarių rūšys, gyvenančios Pietų Amerikoje. Gyvūnai daugiausia auginami jų pluoštui, naudojami gaminti megztus ir austi gaminius, tokius kaip šaliai, kojinės, megztiniai, pirštinės, kepurės ir kt. Alakaka ir Suri alpaka yra dvi alpaka veislės. Alpės gyvena bandose ir ganosi aukštyje nuo 3500 metrų iki 5000 metrų. Šie gyvūnai skiriasi nuo lamų pagal jų mažesnį dydį.

8. Lama

Lama Anduose.

Šimtmečius Lama glama buvo glaudžiai susijusi su Andų kultūromis. Tai naminė kupranugarių rūšis, kuri tarnauja kaip pakuotės gyvūnas ir mėsos šaltinis regione. Lama gali augti iki maždaug 1, 7 iki 1, 8 m. Gyvūnų gyvavimo trukmė svyruoja nuo 15 iki 25 metų. Lamos žinomos kaip socialiniai gyvūnai ir taikiai egzistuoja didelėse bandose. Jie taip pat yra giriami dėl savo žvalgybos ir greitai besimokantys.

7. Taruca ir Huemul

Hemul Argentinoje.

Pietų Amerikos Amerikos Andų kalnuose gyvena dvi elnių rūšys, taruca ir huemulas. Tiksliau sakant, pirmoji gyvena daugiausia Peru ir Bolivijoje, o pastaruosius galima pastebėti Argentinoje ir Čilėje. Šie gyvūnai pasižymi gerai pastatytomis, storomis kojomis su trumpomis kojomis. Vasarą jie gyvena aukštyje, bet rudenį perkelia į saugomas slėnius, kur jie praleidžia žiemą. Šie elniai maitina žoleles, krūmus, žoles, kerpius ir pan. Jie gali gyventi iki 10 metų. Tokių nykstančių gyvūnų išlikimui kyla grėsmė išbėrimui, buveinių praradimui, buveinių susiskaidymui ir vietinių rūšių introdukcijai.

6. Geltona uodegos beždžionė

Gelsvas uodegos beždžionė.

Oreonax flavicauda yra endeminės Peru primatų rūšys. Tai yra labai pavojinga rūšis, kurioje gyvena tik apie 250 žmonių. Šie beždžionės gyvena Andų debesų miškuose, kur jų buveinė yra stačiuose kalnuose, giliuose slėniuose ir tankiuose miškuose. Jie gyvena aukštyje nuo 1500 iki 2700 metrų. Dėl žmogaus įsikišimo ir vystymosi veiklos beždžionės buveinė buvo žymiai sumažinta ir suskaidyta, paliekant mažas, reprodukciškai izoliuotas populiacijas, išsklaidytas pagal rūšį. Geltonos uodegos vilnonės beždžionės iš esmės yra gausios ir yra viena iš nedaugelio gyvūnų, turinčių geofagiją ar įpročio valgyti dirvą.

5. Spectacled Bear

Spalvingas lokys, arba Andų lokys.

Andų lokys arba įspūdingas lokys ( Tremarctos ornatus) yra vienintelė Pietų Amerikoje gyvenanti veislė. Gyvūnas yra vienas didžiausių Pietų Amerikos žinduolių. Nors jis yra visagalis, tačiau tik 5% šios rūšies mitybos sudaro mėsos. Įspūdingas lokys gyvena įvairiose buveinėse, įskaitant didelio aukščio pievas, šveitimo miškus ir Andų debesų miškus. Paprastai jie randami aukštyje, viršijančiame 1900 metrų, nors buvo nustatyta, kad kai kurios populiacijos gyvena ne mažesniu kaip 250 metrų aukštyje. IUCN gyvūnai pažymėti kaip „pažeidžiami“, nes buveinių praradimas ir buveinių susiskaidymas kelia grėsmę lokių populiacijos stabilumui.

4. Pietų Amerikos lapės

Pietų Amerikos pilka lapė.

Lycalopex genties nariai yra lapės, panašūs į Andų regione Pietų Amerikoje. Dažniausiai tarp šešių šios unikalios canid grupės rūšių yra Pietų Amerikos pilka lapė. Kiti apima Andų lapė, Pampo lapė, Hary lapė, Darvino lapė ir Sechurano lapė.

3. Jūrų kiaulytė

Kiaulytė Brazilijoje.

Daugelio pasaulio mėgstamas gyvūnas, taip pat svarbus laboratorinis gyvūnas, jūrų kiaulytė kilusi iš Pietų Amerikos Andų. Jūrų kiaulytę užaugino ankstyvieji vietiniai Pietų Amerikos žmonės. Gyvūnas užėmė ypatingą vietą regiono liaudies kultūroje ir buvo naudojamas kaip maisto šaltinis ir liaudies medicinos ruošimas.

2. Kalnų tapyras

Kalnų tapyras Ekvadoras.

Tapirus pinchaque“ arba kalnų tapyras gyvena Andų kalnuose. Tapiras yra antras mažiausias tarp penkių tapiro rūšių pasaulyje ir lengvai išsiskiria storu vilnoniu paltu. Jis yra pripažintas kaip Andų kalnų kertinis akmuo, kuriame gyvūnas veikia kaip veiksmingas sėklų dispergatorius. Gyvūnai yra žoliniai ir krepų formos.

1. Vicuña

Čilėje ganosi alpomis.

Laukinių kupranugarių rūšys, gyvenančios Andų kalnuose, Vicugna vicugna yra Peru nacionalinis gyvūnas. Gyvūnai yra žinomi dėl savo vilnos, kuri gaminama labai mažais kiekiais, bet yra itin kokybiškos. Anksčiau tik karališkųjų namų ūkiams buvo leidžiama dėvėti drabužius. Šiuo metu gyvūnai yra apsaugoti nuo medžioklės pagal įstatymus. Tačiau daugelį praeityje gyvuliai buvo medžiojami nepagrįstai, todėl iki 1974 m. Jų populiacija smarkiai sumažėjo iki maždaug 6000. Po didžiulių pastangų išsaugoti rūšis, vicuña gyventojų skaičius atsigavo iki 350 000. Gyvūnai gyvena daugiausia centriniuose Anduose, o Bolivija turi didžiausią gyventojų skaičių. Jie gyvena aukštyje nuo 3200 iki 4800 metrų. Maža žolė yra jų pirminė mityba. Vicuñas iš prigimties yra drovūs.